This 220 place village school is located on a brownfield site, opposite the former smaller school. The design evolved through intensive community engagement. The defining concept for the school, which wraps around a protected external courtyard, was generated as a direct outcome of an engagement workshop with the school’s pupil council.

The welcoming feel and form of the new building attracts the village community and provides a high degree of visibility for entrances and good access to external space. The main entrance and the route to it is clearly separated from the pupil play space, providing security for the pupils at all times of the school day.

The flexible communal facilities of the dining and assembly spaces are available to the whole Bonhill community, without compromising the security of the rest of the school.

The light and airy internal spaces and the facility of movable partitions between classrooms and the halls provides legibility, flexibility and encourages creative use.

Ryder_Bonhill_Study
Bonhill_Model

Bonhill_Primary_School

Bonhill_Primary_School

Bonhill_Primary_School
Bonhill_Primary_School
Bonhill_Primary_School

Testimonials

“When children talk about their school in such spontaneous and enthusiastic terms, there cannot be a better measure for the success of any building.”Maria Seery, Headteacher, Bonhill Primary School
“Throughout the design stages careful consideration was given to providing the right balance for primary education and appropriate community use.”Dave Clarke, Head of Service, West Dunbartonshire Council
“In summary the design provides an inspirational learning environment for the community of Bonhill.”Spokesperson, West Dunbartonshire Council

Data

Client West Dunbartonshire Council
City West Dunbartonshire
Completion August 2010
Value £5m
Area 2,400sqm

Awards

Highly Commended British Council for School Environments
Commended Royal Institution of Chartered Surveyors

Related Projects