Restoration and conversion of a three storey grade two listed horse and carriage repository into commercial office accommodation. This consisted of retaining and restoring key features, producing an attractive building environment to flexibly meet business needs, whilst preserving the building’s history and character and dramatically improving natural light levels into, and views out from, the building.

Cooper’s retains its original internal configuration which includes ramps to allow horses to walk up to first and second floor stalls, a central atrium which was formerly the auction parade area, a first floor ladies’ viewing gallery and an open plan top floor. New openings maintain the integrity of the historic internal subdivisions.

A simple palette of colours and materials was used to create a bright and modern environment with careful consideration taken to emphasise the beauty of the existing building.

Coopers_Perspective
Coopers_1

Coopers_18
Coopers_17
Coopers_4

Coopers_16
Coopers_15
Coopers_2

Coopers

Coopers_11
Coopers_9
Coopers_13
Coopers_14

Data

Client Hanro
City Newcastle upon Tyne
Value £1m
Area 2,047sqm

Awards

Winner Royal Institute of British Architects
Winner British Council for Offices
Winner Lord Mayor’s Design