The headquarters, which replaces outdated accommodation, provides development and manufacturing space in a single highly flexible building envelope. There were two primary requirements, a strict and rigorous cost limit and a building design that would contribute to the process of industrial regeneration and culture change.

The move presented an opportunity to get rid of the hierarchical structure that was exemplified by six different levels of canteen facilities. Factory space was upgraded as near as possible to the level of offices, management was brought out into the work area and everyone was to sit down and eat together.

The overall plan consists of a single envelope divided by an internal street, which physically separates but links the office based functions of factory north with the manufacturing activities of factory south.


Pilkington_1

Pilkington_2

Pilkington_12

Pilkington_8

Pilkington_11

Pilkington_13

Data

Client Thales
City Glasgow
Value £15m
Area 30,000sqm

Awards

Winner Royal Institute of British Architects
Winner Civic Trust

Related Projects