Liverpool School of Law and Social Justice

Liverpool, UK - University

Creating an innovative and adaptable learning environment with a strong sense of unity and heart.

The project completed in December 2019, brought together fragmented schools by creating a purpose-built facility, in which the focal point was the transformation of the ageing 1960’s concrete Cypress Building into a modern hub for the School of Law and Social Justice.

Client
University of Liverpool
Location
Liverpool, UK
Sector
University
Status
Complete 2019
Value
£14.26m
Area
6,190sqm

Building a sense of unity, collaboration and strength.

The project utilised a range of innovative and adaptable environments, including multi-volume collaborative and social spaces to complement improved teaching, lecture and academic staff facilities. The centrepiece of the project is a transparent and vibrant heart which presents visitors with a strong identity for the school with a memorable presence and sense of arrival at the university campus.

People at desks studying inside
Exterior photo from grassy square looking straight onto Liverpool School of Law and Social Justice

Overcoming challenges together for the ideal end result.

The project saw challenges, primarily associated with repurposing the existing building structure. Frequent engagement with stakeholders allowed for an awareness of these challenges, enabling the adaptation of the project vision. Collaboration and coordination among various design team disciplines proved essential to optimise a flexible and adaptable architectural design, overcoming constraints imposed by the existing structure.

Walkway Liverpool School of Law
Glass wall Liverpool School of Law

Bridging the gap between client needs, sustainability, and function.

Commiting to green building design, our team implemented a comprehensive set of low carbon measures aimed at elevating the environmental and energy performance of the building. Prioritising the occupants' well-being, we employed thermal comfort and daylighting analyses within the building to ensure improved internal air quality and optimal CO2 levels, managed seamlessly through a central building management system. Continuous monitoring and Post-Occupancy Evaluation ensured ongoing efficiency, helping to achieve a “Very Good” BREEAM rating, reflecting our commitment to sustainable building design.

Greenery at Liverpool School of Law
Liverpool School of Law and social justice in shadow under blue sky
The team listened to us throughout, so that we ended up with the finished product that was promised and that we had envisaged. Everyone who visits our new SLSJ Building cannot help but be impressed with it. The SLSJ Building now provides a welcoming work space for staff and students alike and we are grateful to the team for bringing our vision to reality.

Professor Debra Morris

Director, Charity Law and Policy Unit

People walking around Liverpool School of Law in sunlight
People gathered at small round tables in open, airy, indoor space
Man walking down walkway in Liverpool School of Law

Want to discuss your next project?

Get in touch