The four storey 1,180 pupil secondary school and associated halls of residence had to be inserted into a highly sensitive context which required careful consideration of the siting, external form and internal spaces of the building, particularly as it would be one of the largest structures in the Lerwick area.

A central atrium space and support spine is surrounded by a wrap of teaching spaces. The majority of the classrooms are on an external façade, bringing natural light deep into the rooms. The atrium space brings light down into the heart of the building and provides a social hub for the whole school.

Many pupils will spend the majority of term time staying in the halls of residence rather than returning home each week. To provide a home away from home, the halls offer as many facilities to the pupils as possible beyond simply sleeping accommodation. At ground floor there are a range of social rooms which vary in scale from large communal games rooms, to lounge sized television rooms, to individual study booths and music practice rooms.

Anderson_High_School_Sketch2
Anderson_High_School_4

Anderson_High_School_2

Anderson_High_School_5

Anderson_High_School_6

Data

Client Hub North Scotland
City Lerwick
Completion October 2017
Value £36m
Area 12,527sqm