The radical revitalisation and refurbishment of this grade 2 listed social housing scheme in Byker involved reorganising the design to provide 15 dwellings, with a mix of two and three bedrooms each for three and five persons.

Bolam Coyne was the one component of this otherwise highly successful and iconic Ralph Erskine project which had failed socially.

The redesign has overcome the complicated shared access to homes through balconies and across a courtyard that caused problems for tenants. Flats have been turned to two storey houses whilst the exterior was restored to its original form. Each home now has its own front door at ground level that faces outwards which enabled the creation of private gardens and shared inner courtyards.

Bolam_Coyne
Bolam_2

Bolam_3

Bolam_4

Bolam_6

Bolam_5

Data

Client Newcastle City Council
City Newcastle upon Tyne
Completion December 2011
Value £2m
Area 825sqm

Awards

Winner Lord Mayors’ Design

Related Projects