Tombola Headquarters Sunderland

The online gaming company’s new high tech Sunderland headquarters will be built using the latest biophilic techniques - incorporating nature and natural elements into the design - and will use the most advanced glass in the commercial building industry. 

CEO Phil Cronin said, "As a leading tech company it has been important to us to design a high spec and technologically-advanced building to provide the best possible working environment for all our employees.  Recruitment is currently a key driver of our ambitious growth strategy and in line with our 20:20 strategy to double our turnover and our workforce over five years."

Senior architect at Ryder, Paul Milner, explained, "Our brief was to provide the best possible working environment for employees and to maximise the stunning views to the River Wear and port beyond.  Research shows people with views and a connection to the outdoors have a 10-25% better mental function and memory, and in an office environment, those with access to natural daylight are 18% more productive.  As the high spec design evolved, it was agreed that the striking trio of roof pitches and feature glazed east elevation should not to be diluted with any internal and external shading systems." 

"After extensive research, we discovered SageGlass (a product of Saint-Gobain), which met all our ambitions for the building from an aesthetic and biophilic perspective - as well as offering significant performance benefits in terms of energy use and comfort.  The glass itself is a dynamic and intelligent electrochromic glass that tints in response to the sun's path.  There are four states of transparency, and in its darkest state when viewed externally the east elevation will dramatically reflect the new landscaped campus and existing grade two listed Rose Line building, tombola’s current office.  With virtually all of tombola’s staff working at a monitor or screen, reducing glare is essential."