Fujifilm Science Campus

Teesside, UK - Office, Science

Built on a foundation of collaboration.

Ryder has worked with Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) since 2018 to fulfil FDB’s vision in creating a pioneering bio campus in Billingham. Together, we are creating a masterplan for the whole of the Billingham Campus to assist the development of FDB. The first phase of the masterplan, Project Meridian created the framework and ambition for the future phases of work comprises New Billingham House Fujifilm’s UK headquarters completed in 2021, and is complemented by the delivery of Project Newton a state of the art laboratory and research building.

Client
Fujifilm Diosynth Biotechnologies UK Limited
Location
Teesside, UK
Sector
Office, Science
Status
Ongoing
Value
£55m (Project Newton) £11.2m (Project Meridian)
Area
9,567sqm (Project Newton) 3,865spm (Project Meridian)

Driven by simplicity, elegance, and flexibility.

We designed an identifiable architectural language for the campus, meaning the neighbouring buildings echo each other. Working closely with teams across FDB, our collective passion for the campus creates a well considered, sustainable, biodiverse environment, facilitated by efficient cross team collaboration, project and budget management.

front on view of exterior of building with glass front and body of water

Putting people at the heart of the design process.

Our research led approach championed an intensive engagement process with building users at all levels to fully understand how they work and identify opportunities to improve productivity and wellbeing.  Emerging themes were implemented into the design to ensure the upmost efficiency of the design, including layouts and process pathways.

desk with fujifilm logo behind
Ryder invested [their] time to learn our business. They are approachable, knowledgeable, experts in their field and have provided us with excellent advice and an elegant design solution.

Kit Erlebach

Project Manager for Fujifilm Diosynth Biotechnologies

Project Meridian

Meridian celebrates the first major investment by FDB in several years. New Billingham House project comprises an office and visitor facility, accommodating 400 staff in a modern, barrier free office environment. Complemented by external staff amenity, an ornamental pond, a new arrival plaza and dedicated car park. The gateway facility reflects FDB’s ethos of collaboration with industry partners.

front on view of exterior of building with glass front and body of water at night with lights reflecting on water
interior of staircase

Project Newton

Following the framework of Meridian, Newton brings vital modern laboratory space to the campus. The accommodation is arranged in a linear block over four storeys, housing the Quality Control and Process Development teams, supported by offices, meeting spaces, breakout areas, and specialist and non specialist storage areas.

CGI of building exterior
CGI of building internal
2022

LABC Northern Region

Winner: Best Non Residential New Build

Want to discuss your next project?

Talk to us